poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tarta z papierówkami, mirabelkami i kardamonem



Nie ma lata bez pływania w jeziorze, zmoknięcia w ciepłym deszczu i.. bez ciasta z papierówkami, po prostu nie ma takiej możliwości! Uwielbiam letnie, kwaskowate jabłka, nieziemsko soczyste, którym z głośnym chrupnięciem pęka skórka kiedy je gryziemy, a sok rozkosznie klei się do naszych palców. Zrobiłam tartę na klasycznym, bardzo kruchym spodzie, który trzeba wyklejać na papierze w naczyniu do zapiekania. Papierówki połączyłam z aromatami zawartymi w żółtych mirabelkach i zielonym kardamonie. Na wierzch kruszonka i jeszcze bita śmietana.. Czy macie już ochotę biec po składniki na tartę??




Tarta z papierówkami, mirabelkami i kardamonem

Składniki:
Klasyczne kruche ciasto:
* 100g schłodzonego naturalnego masła
* 50g cukru pudru
* 150g mąki
* 1 żółtko
* szczypta soli
Nadzienie:
* 300g papierówek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
* 150g śliwek mirabelek (waga przed drylowaniem)
* 100 g cukru z prawdziwą wanilią
*  5 owoców zielonego kardamonu z których trzeba moździerzem wydłubać i zmiażdżyć nasionka
Do podania:
* śmietana słodka 30% 200 ml
* cukier puder do smaku 2-3 łyżki

Masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce przez pół godziny. W tym czasie możesz pokroić przygotowane papierówki w małą kostkę, mirabelki wydrylować, a następnie całość wrzucić do garnka i zasypać cukrem dodając kardamon. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 8 minut, aż sok lekko odparuje, a owoce delikatnie zmiękną. Odstaw, aby lekko przestygły.
Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Formę na tartę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odłóż niecałą połowę ok 140g do lodówki, z której później powstanie kruszonka. Pozostałą częścią ciasta wylep cieniutką warstwą wcześniej przygotowane naczynie, boki również wylep ciastem do połowy wysokości foremki. Przykryj spód papierem do pieczenia i wysyp grochem lub fasolą i w ten sposób piecz przez 20 minut. Po upieczeniu nakłuj widelcem, rozłóż nadzienie, a następnie pokrusz na wierzch pozostałe ciasto. Zmniejsz temperaturę do 180°C i zapiekaj przez kolejne 25 minut pod koniec włączając termoobieg tak, aby kruszonka lekko się zarumieniła.
Poczekaj aż ciasto lekko przestygnie, dopiero wówczas (delikatnie bo bardzo kruche!) wycinaj kawałki, które z wierzchu udekoruj śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

1 komentarz: