poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Naleśniki pszenno-gryczane z bakłażanem, cukinią i pieczarkami



Pomysł na dziś? Lekkie i zdrowe gryczano-pszenne naleśniki wypełnione warzywnym farszem z dodatkiem mieszanki serów. Zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystujemy w naszej kuchni bakłażana. Chyba się trochę boimy, że będzie gorzki, i nikomu nie będzie smakowało. Chociaż powoli, powolutku.. I  tak już co jakiś czas obserwuję (co uwielbiam), jak ktoś ogląda, wybiera, przebiera aby w końcu, nareszcie włożyć do koszyka fioletową oberżynę! Prawda jest taka, że aby się zakochać w jakimś nowym smaku, musimy to zwyczajnie, po prostu jeść. A po jakimś czasie, żyć bez tego już nie możemy. I to jest naprawdę piękne!




Naleśniki pszenno-gryczane z bakłażanem, cukinią i pieczarkami

Składniki:
Farsz:
* 200g obranych i pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
* 350g żółtej, młodej cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
* 300g bakłażana pokrojonego wzdłuż na centymetrowe plastry
* 2 ząbki czosnku
* sok z 1 limonki
* 1 cebula
* 1 duża kulka mozzarelli
* 50g parmezanu
* garść świeżego oregano
* sól, pieprz 
* oliwa do smażenia
Ciasto:
* 1,5 szklanki mleka
* 1,5 szklanki wody
* 70g mąki gryczanej
* 150g mąki pszennej
* 2 jajka
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli

Składniki ciasta na naleśniki połączyć ze sobą trzepaczką i smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni.
Cukinię smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju, aż będzie miękka. Pod koniec wrzucić czosnek i lekko doprawić solą i pieprzem. Pieczarki wrzucić na drugą gorącą patelnię, po chwili dodać olej cebulę, lekko doprawić, smażyć do odparowania wody. Plastry bakłażana natrzeć lekko olejem i grillować na patelni lub elektrycznym grillu po kilka minut na każdą stronę, aż zmieni kolor stanie się przezroczysty i miękki. Następnie lekko posolić, pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Dopiero teraz połączyć wszystkie warzywa razem, dodać posiekane oregano i starte sery. wymieszać dokładnie w razie potrzeby doprawić. Nadzienie zawijać w naleśniki i lekko podsmażyć, lub krótko zapiec w piekarniku, posypane z wierzchu serem. podawać z pomidorami doprawionymi bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz