piątek, 22 sierpnia 2014

Roladki z grillowanego bakłażana nadziewane pastą rybną


 

Pomysł z połączeniem grillowanego bakłażana i pasty z makreli, napadł na mnie niespodziewanie z rana, wraz z pierwszym łykiem gorącej kawy, podczas przygotowywania pasty rybnej na śniadaniowe kanapki.. Cóż za radość, że okazał się naprawdę udany. W wyniku składnikowej fuzji powstały malutkie przystawki, finezyjne zarówno w smaku jak i wyglądzie. Takie drobne cudeńka lubię najbardziej robić, tym bardziej, że roladki nie są skomplikowane w wykonaniu. Polecam z grissini do lampki wina.




Roladki z grillowanego bakłażana nadziewane pastą rybną

Składniki:
* 1 bakłażan ok. 500g
* olej z pestek winogron -kilka łyżek
* 1/2 limonki
* sól
Pasta rybna:
* 1 mała makrela -175g
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 1/2 cukrowej cebuli
* 2 pomidory suszone w zalewie z oliwy
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* 1 duży ząbek czosnku
* pieprz
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
Do przewiązania roladek:
* cieniutkie paseczki zielonego pora o długości ok 13cm, sparzone wrzątkiem i zahartowane pod zimną wodą 

Bakłażana potnij wzdłuż na 0,5 - 1cm plastry, natrzyj olejem i grilluj kilka minut, aż miąższ stanie się szklisty oraz nabierze charakterystycznych brązowych paseczków. Odłóż na talerz skrop lekko sokiem z limonki i lekko posól.
Makrelę podziel na malutkie kawałki, oddziel ości i drobno posiekaj. Wszystkie pozostałe składniki drobniutko posiekaj dodając na końcu pieprz oraz jogurt z majonezem.
Po 1 łyżce schłodzonej pasty rozkładaj wzdłuż plastra bakłażana. Delikatnie zroluj, układając zakończenie na spodzie. Przewiąż wcześniej przygotowaną tasiemką z pora.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, wyglądają świetnie, a pasta moja ulubiona :D !
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń