piątek, 15 sierpnia 2014

Rolada z całego kurczaka wyściełana suszonymi pomidorami, tymiankiem i parmezanem



Powiem tak: co do luzowania całego kurczaka z kości, to sprawa jest prostsza, niż mogło by się wydawać. Potrzeba: po pierwsze bardzo ostrego noża, po drugie trochę cierpliwości, a z czasem - i to po trzecie - nabytej wprawy. Z drugiej strony - rezultaty są fantastyczne: goście zadowoleni, nas rozpiera duma, że im smakowało, cóż więcej potrzeba do radości? Nie mówię, że za pierwszym razem wyjdzie perfekcyjnie, ale już za drugim.. Pamiętajcie tylko, żeby zaczynać rozcięcie od pleców wzdłuż kręgosłupa, dalej oddzielać kości od mięsa przechodząc przez żebra w stronę piersi, aby te w końcowym rezultacie były po środku naszego prostokąta, w nienaruszonym stanie. Skórę wzdłuż całego kurczaka przecinacie tylko raz na samym początku - na plecach.




Rolada z całego kurczaka wyściełana suszonymi pomidorami, tymiankiem i parmezanem

Składniki:
* cały kurczak o wadze 1,5 kg
* 5 suszonych pomidorów w oliwie
* mała garść świeżego tymianku
* parmezan tarty - 50g
* 1 łyżeczka młotkowanego kolorowego pieprzu
* 3 łyżki oliwy z oliwek
*  sól
* bawełniany sznurek do mięsa




Na początku usuń ogon i obetnij szyję. Zaczynając od pleców, zrób po środku nacięcie na skórze wzdłuż całego kręgosłupa, oddzielaj następnie delikatnie mięso wraz ze skórą (uważaj aby jej nie uszkodzić) od kości, kierując się poprzez żebra, do piersi. Delikatnie natnij skórę wzdłuż kości udek i skrzydełek wyjmując z nich kości. Na końcu powinien wyjść jeden prostokąt. Grubsze mięso na piersiach nacinasz tak, aby wyrównać grubość całego prostokąta. Następnie przez papier pergaminowy delikatnie rozbij tłuczkiem mięso, aby miało wszędzie podobną grubość. Następnie natrzyj mięso wewnątrz pieprzem, solą, oliwą, dodaj posiekane pomidory, rozdrobniony tymianek, i starty na drobnych oczkach parmezan. Całość dosyć ścisło zroluj, zaczynając od dłuższego boku. Na spodzie rolady powinno znajdować się łączenie mięsa. Obwiąż roladę dosyć ścisło sznurkiem tak, aby się nie rozpadła podczas pieczenia. Natrzyj lekko górę mięsa oliwą, solą i pieprzem. Podsmaż delikatnie na patelni z małą (3 łyżki) ilością oliwy po 4 minuty z każdej strony, następnie przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C z termoobiegiem na 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię. Najlepsze z pieczonymi ziemniaczkami, jak i drugiego dnia do kanapek, już na zimno;) Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz