piątek, 8 sierpnia 2014

Casarencce z pastą pomidorową i majerankiem zapiekane pod serową pierzynką



Ta zapiekanka jest po prostu pyszna! Musicie mi uwierzyć i wypróbować mój przepis! Nie wiem czy to zasługa dużej ilości świeżego majeranku, czy aromatycznego beszamelu? Połączenie tych kilku składników daje naprawdę warty waszego wysiłku efekt! Nie róbcie tej zapiekanki gdy nie macie pod ręką świeżego majeranku! To naprawdę istotne, ponieważ tutaj w decydujący sposób, ta magiczna zieleninka wpływa na smak gotowej już potrawy. Gorąco namawiam do baraszkowania w kuchni;)




Casarencce z pastą pomidorową i majerankiem zapiekane pod serową pierzynką

Składniki:
* 300g makaronu casarencce lub oczywiście jakiegoś innego
* 140g startego sera edamskiego
* 1 cebula cukrowa
* 2 duże ząbki czosnku
* 500g naturalnej pasty pomidorowej
* 3 łyżki oliwy do smażenia
* 1 niepełna łyżeczka młotkowanego kolorowego pieprzu
* 1 łyżeczka cukru
* 1 niepełna łyżeczka soli
* świeży majeranek duża garść,(mniej więcej tyle ile mieści w sobie mizerna doniczka z supermarketu)
Beszamel:
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżki mąki
* 1/2 łyżeczki garam masali
* sok z połówki limonki
* szczypta soli

 


Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 °C . Jedną większą foremkę do zapiekania natłuść oliwą. Z podanej ilości możesz również zrobić 6 małych zapiekanek, które po przygotowaniu proponuję podać w gościom w naczynkach do zapiekania.
Makaron ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie lekko zeszklona, dodaj posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze kilka sekund mieszając. Następnie wlej pastę pomidorową, doprawiając ją solą i młotkowanym pieprzem. Gotuj przez kilka minut, aż pasta odparuje i zrobi się bardziej gęsta. Pastę wymieszaj z ugotowanym makaronem i mniejszą częścią majeranku.
Beszamel: do zimnego mleka wsyp mąkę i mieszaj aby się nie zrobiły grudki do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw garam masalą, szczyptą soli oraz sokiem z limonki.
Do naczynia w którym będziesz zapiekać przełóż przygotowany makaron, na wierzch rozłóż cienką warstwą beszamel, na który porozkładaj resztę lekko posiekanego majeranku. Wszystko przykryj grubą pierzynką startego sera i zapiekaj przez ok 25 minut.

2 komentarze:

  1. Pyszne! Zwłaszcza pierzynka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń