wtorek, 19 sierpnia 2014

Biszkopciki z mascarpone i dżemem morelowo - pomarańczowym



Są maleńkie, fantastycznie mięciutkie, rozpływające się w ustach. Znikają z patery w zatrważającym tempie. W biszkoptach istotne są wiejskie jajka, których piana po ubiciu jest idealnie sztywna. I najważniejsze to powstrzymać się od zjedzenia ich przynajmniej przez kilka godzin, aby zdążyły schłodzić się w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień - ale to już trudniejsza sprawa. Prawdziwy trening silnej woli, a na dodatek trzeba odganiać domowników od lodówki;) Mi się udało, a teraz kolej na Was!




Biszkopciki z mascarpone i dżemem morelowo - pomarańczowym

Składniki:
Biszkopciki:
* 5 jajek
* 70g mąki pszennej
* 125g cukru
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dżem morelowo - pomarańczowy:
* 450g moreli (waga z pestkami)
* 1 pomarańcza moja ważyła 330g
* 70g cukru
Masa mascarpone:
* 250g sera mascarpone
* 250ml słodkiej śmietany 30%
* 80g cukru pudru

Biszkopciki:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki. Delikatnie wszystko wymieszać.
Ja swoje biszkopciki piekłam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 °C bez termoobiegu w foremkach do muffinek, które wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką, a następnie  nakładałam do nich po 1 łyżce ciasta. Przy wyjmowaniu należy uważać, delikatnie podważyć łopatką z każdej strony, a następnie przełożyć do ostygnięcia na kuchenną kratkę. Tak upieczone przechowywać w szczelnym pojemniku wyściełanym papierem śniadaniowym. Z podanej porcji wychodzi 36 małych biszkopcików.

Dżem morelowo - pomarańczowy:
Z umytych moreli usunąć pestki, pokroić w dosyć drobną kostkę. Pomarańczę obrać, pokroić podobnie jak morele. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować przez około 25-30 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Masa mascarpone:
Śmietanę ubić na sztywno. Ser połączyć z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej stopniowo dodawać po 1 łyżce ubitej śmietany. Po wymieszaniu całości przechowywać w lodówce.

Składanie ciasteczek:
Na biszkopcik nakładamy 1 łyżeczkę dżemu, a następnie 1 łyżeczkę masy mascarpone, przykrywamy 2 biszkopcikiem. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Warto powstrzymać się od zjedzenia do następnego dnia;) Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
A i jeszcze jedno: z podanej ilości zostanie Wam sporo masy. Można ją wykorzystać np. do gofrów, lub zmniejszyć proporcje składników.



1 komentarz:

  1. wyglądają uroczo :) uwielbiam takie efektywne, słodkie przekąski!

    OdpowiedzUsuń