poniedziałek, 1 września 2014

Risotto z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem



Risotto jest jednym z najbardziej fantastycznych wynalazków ludzkości. Nie jest to przesada! O niewątpliwych walorach smakowych, ukrywających się pod skromną postacią jednogarnkowego dania przekonali się moi goście, którzy mieli okazję jeść którąkolwiek jego wersję. Podstawa to dobry rosół, ryż arborio, masło naturalne i trochę cierpliwości przy mieszaniu. Składniki można komponować w dowolne etiudy tak, iż będą one za każdym razem przyczynkiem do świeżych doznań zarówno smakowych, jak i estetycznych. Zarażajcie się więc miłością do risotto!!


Risotto z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem

Składniki:
* ryż arborio - 160g
* 300- 400ml rosołu 
* 1 cebula
*  140g pieczarek
* 1 bakłażan - ok. 300g
* udko z wędzonego kurczaka - 300g
* 2 suszone pomidory w oliwie
* 1 duży ząbek czosnku
* 15g masła
* 40g sera żółtego długodojrzewającego
*  nasionka z 2 owoców ciemnego kardamonu (zmiażdżone w moździerzu)
* 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kozieradki
* 1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
* kolorowy pieprz młotkowany ok 1/2 łyżeczki
* 3 łyżki oliwy + oliwa do grillowania lub pieczenia bakłażana

Bakłażana upiecz w piekarniku, nacinając przecięte połówki w kratkę, którą następnie nasmaruj oliwą i piecz przez ok. 40 minut lub potnij wzdłuż na centymetrowe plastry nasmaruj  oliwą i grilluj aż miąższ się zeszkli i nabierze brązowych paseczków. Skrop sokiem z limonki i lekko posól. Posiekaj drobno i odłuż na bok.
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę najlepiej do wooka, po chwili dodaj tak samo pokrojone pieczarki, a następnie wsyp ryż. Chwilę przesmaż, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Zalej łyżką rosołu, wymieszaj, dodaj posiekane w kosteczkę suszone pomidory. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn, następnie, dodaj następną chochelkę rosołu i tak aż do ugotowania ryżu. Pamiętaj o częstym mieszaniu i sprawdzaniu, czy już nie należy dodać kolejnej porcji wywaru. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę mięso z wędzonego kurczaka i bakłażana, przez chwilę gotuj. Nie dodawaj już rosołu-  gdy ryż będzie miękki - ale nie rozgotowany (w środku ma być leciutko twardy). Następnie wyłącz ogień i dodaj masło, dokładnie mieszając. Nałóż porcje na talerze i posyp startym serem. Podawaj natychmiast.
Wędzonego kurczaka możesz pominąć, będzie równie pyszne;)
Risotto średnio gotuje się przez ok 20 minut od momentu zalania płynem ryżu.
I jeszcze jedno, podstawą przygotowania tego dania jest ryż, więc kupcie arborio.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz