poniedziałek, 8 września 2014

Cukinie faszerowane kuskusem oraz mięsem z indyka z dodatkiem śliwek węgierek



W faszerowanych warzywach uwielbiam połączenie soczystych owoców z warzywami i mięsem.  Nie można oczywiście przesadzić, bo przecież to nie deser.. Ale małe urozmaicenie nigdy nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, doda charakterystycznego, ciekawego smaczku i oczywiście, jak to było w przypadku moich dzisiejszych cukinek (jak mam w zwyczaju je zdrabniać), pięknych fioletowych kleksów. Kolejnym składnikiem, dodającym słodyczy całej potrawie jest kukurydza - oczywiście ścięta prosto z kolby, a nie ta z puszki sztucznie dosładzana tak, że traci cały swój aromat. Po upieczeniu, gdy natrafimy w kęsie na jej ziarenka, będzie strzelać sokiem w nasze podniebienie, ożywiając smak całej potrawy. I już na na zakończenie mięso  - tym razem delikatne z indyka, najlepiej wymieszane z udźca i piersi. Na wierzchu zielona kolendra.. Czegóż chcieć więcej??
 



Cukinie faszerowane kuskusem oraz mięsem z indyka z dodatkiem śliwek węgierek

Składniki:
* 3 cukinie, każda o wadze ok. 300g
* 90g kaszy kuskus
* 250g mięsa mielonego z indyka
* kukurydza obcięta z 1 kolby
* 5 śliwek węgierek
* 100g twardego sera + 50g do posypania z wierzchu
* 2 owoce ciemnego kardamonu
* 2 ziarna ziela angielskiego
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
* 3 łyżki oliwy do nasmarowania cukinii
* garstka kolendry do posypania

Piekarnik nagrzać do 200°C  
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć delikatnie środki i nasmarować z obu stron oliwą.
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem w misce, tak by woda znajdowała się 0,5 cm nad powierzchnią kaszy, lekko posolić i przykryć talerzem na kilka minut).
W misce wymieszać przygotowaną wcześniej kaszę, mięso, kukurydzę, pokrojone w małą kostkę śliwki, starty na drobnych oczkach ser i przyprawy zmiażdżone w moździerzu.  Doprawić solą i pieprzem, a następnie wypełniać wydrążone cukinie. Posypać z wierzchu serem. Układać na blaszce lekko skropionej oliwą.
Piec przez 50 minut bez termoobiegu. Przed podaniem posypać kolendrą.
Można zmniejszyć ilość kaszy, a w związku z tym zwiększyć porcję mięsa. Zależy kto co preferuje.


1 komentarz: