piątek, 5 września 2014

Zupa z cukinii z pietruszkowym pesto



Nie ma co ukrywać, wielkimi krokami zbliża się jesień. Wieczorem mam ochotę na pożywną i rozgrzewającą zupę, po której nabieram energii, aby zrobić coś z pozostającą częścią dnia, zamiast pójść spać. Tym razem w roli głównej młoda cukinia o ślicznej żółtej skórce, z małym aczkolwiek konkretnym akcentem zielonego pesto z pietruszki. Jako dopełnienie -   grzanki z boczkiem i Dziurgasem..Prosta uczta.




Zupa z cukinii z pietruszkowym pesto

Składniki:
Zupa:
* 1l domowego rosołu
* 1 kg żółtej cukinii
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 50ml oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka pieprzu
* sok z cytryny (dodany do smaku już po zmiksowaniu zupy)
Pietruszkowe Pesto:
* 1 duży pęczek pietruszki
* 1 ząbek czosnku
* 60g sera Dziurgas
* 50g uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
* 150ml oleju z pestek winogron
* sok z połowy limonki
*sól

Najpierw przygotuj pietruszkowe pesto:
Natkę pietruszki zmiksuj razem z drobno startym serem, uprażonym słonecznikiem, ząbkiem czosnku i olejem z pestek winogron. Następnie dopraw do smaku sokiem z limonki i solą. Przełóż do pojemniczka i schładzaj w lodówce.
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką), tak samo pokrojone ziemniaki i cebulę. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek. Chwilę przesmaż, a następnie zalej bulionem. Gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną (ok 20-25 minut), a następnie całość zmiksuj, doprawiając solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zupę podawaj z dodatkiem pietruszkowego pesto, najlepiej w towarzystwie gorących grzanek np. z boczkiem i serem.
Smacznego!

1 komentarz: