sobota, 20 września 2014

Zupa z pieczonych pomidorów



Lubię smak pieczonych pomidorów. Zupa, a tak właściwie to krem, który z nich powstaje jest gęsty, pożywny i wyjątkowo słodki. Do tego pieczony czosnek i kilka ziemniaczków, no i oczywiście bazylia. Całość lekko muśnięta przed pieczeniem oliwą z oliwek. Ważne są pomidory. Użyjcie tylko tych podłużnych, dojrzałych, mocno mięsistych, które zawierają niewiele soku. Po upieczeniu wystarczy je jedynie zmiksować i doprawić. Nie potrzebują ponownego gotowania i odparowywania soku. To naprawdę szybki i prosty przepis na nietypową, niskokaloryczną zupę. Polecam.




Zupa z pieczonych pomidorów

Składniki:
* 1,1 kg podłużnych  dojrzałych pomidorów
* 0,2 kg  małych ziemniaków (ok. 6 sztuk)
* 1 główka czosnku
* 50 ml oliwy z oliwek
* sól, pieprz
* garść świeżych liści bazylii

Warzywa umyć,  czosnek przekroić w szerokości na pół. Całość natrzeć oliwą z oliwek, a następnie umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem, przez 40 minut. Po wyjęciu zdjąć skórki z pomidorów i ziemniaków, wycisnąć stopniowo czosnek -  taką ilość jaką preferujemy - ja odjęłam 2 ząbki z  upieczonej główki. Na końcu dodać listki bazylii, a następnie wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z lekko posolonymi grzankami z masłem, natartymi świeżym czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz