piątek, 12 września 2014

Udźce z królika duszone w figowo - winnym sosie



Mięso z królika, jest jednym z najdelikatniejszych mięs, jakie jadłam. Odpowiednio przygotowane jest mięciutkie i soczyste. Oczywiście najlepsze to te, które zdobędziemy prosto od hodowcy, co niestety, ale nie zawsze jet możliwe. Figi z delikatnym króliczym mięsem komponują się idealnie. W rezultacie duszenia mięsa z dodatkiem białego wina, sos pomimo słodkich fig  ma wręcz lekko wytrawny smak. To dobre połączenie. Dla podkreślenia smaku, danie proponuję podać z sałatą z rukoli świeżych fig nie poddanych obróbce termicznej.
A tak w ogóle, to sezon figowy w pełni, zatem korzystajmy póki czas i nacieszmy się smakiem na cały przyszły rok. Niestety importowane -duże i fioletowe nie smakują jak te malutkie zielono-żółte prosto z drzewa, ale cóż poradzić? Wykorzystujmy to, co mamy.


Udźce z królika duszone w figowo - winnym sosie

Składniki:
* 2 udźce z królika
* 1/2 cebuli
* 1 duży ząbek czosnku
* garść świeżego tymianku
* 100ml białego wina
* 3 świeże figi
* sól, pieprz
* 3 łyżki oliwy do podsmażenia

Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć udźce i obsmażać z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni, dodając pod koniec pokrojoną w półplasterki cebulę. Następnie wlać wino, odczekać chwilę, aż alkohol odparuje, a następnie dodać obrane i pokrojone w małe kawałki figi. Całość dusić pod przykryciem ok 20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Następnie wyjąć kawałki królika, a pozostały sos zmiksować na gładką masę. Podawać sałatą z rukoli z dodatkiem świeżych fig.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz