środa, 8 października 2014

Kokosanki



No cóż, po krótkiej, aczkolwiek intensywnej przerwie urlopowej powracam z małymi łakociami. Przepis pochodzi od pewnej znajomej, jego lekko zmienioną wersję  zamieszczam poniżej. Nie mogłam się oprzeć, aby dodatkowo ciasteczka zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.. Mniam. Kokosanki wspaniale się sprawdzą jako wyjątkowy - bo zrobiony własnoręcznie - prezent. Wystarczy je tylko zapakować w pudełeczko owinięte w transparentną folią i przewiązać wstążką.


Kokosanki

Składniki:
* 6 białek z ekologicznych jaj
* pełna szklanka cukru
* 4,5 łyżki mąki
* 75g naturalnego masła
* 150g wiórków kokosowych
* papier do pieczenia
Czekolada:
* 100g gorzkiej czekolady
* kilka łyżek mleka




Rozpuścić masło i zostawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywno dodając cukier. Następnie dodać mąkę, masło oraz wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C z termoobiegiem. Ciasteczka nakładać po jednej łyżce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy się starać, aby nie rozpłaszczać ciasteczek, a wręcz dbać by miały jak najmniejszą średnicę (w trakcie pieczenia i tak się lekko rozpłyną na boki). Piec do zrumienienia, po czym wykładać szpatułką na kuchenną kratkę do czasu, aż przestygną.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3-5 łyżek mleka. Ma być gęsta, ale lekko lejąca się. Nakładać cienką warstwę na spód ciasteczek silikonowym pędzelkiem i pozostawić do czasu, aż całkowicie wystygną.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co kokosowe, a te ciasteczka w szczególności ;) Pyycha!
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń