czwartek, 30 października 2014

Zupa dyniowa na Halloween



Podaję Wam, moi drodzy Czytelnicy, przepis na fajną zupę, którą można szybko zrobić na jutrzejsze Halloween. Do ulubionego horroru, zamiast nudnego i stereotypowego popcornu, można z powodzeniem wcinać ostrą dyniówkę, zagryzając ją chrupiącymi grzankami;) Mniaam.. A co do wyboru dyni, to oczywiście, możecie wybrać dowolny rodzaj. Ja jednak uwielbiam odmianę Muscat. Jest delikatna, słodka, o głębokiej pomarańczowej barwie, mi osobiście przypominającej korzeń kurkumy. Życzę pełnego pozytywnych emocji wieczoru!


Zupa dyniowa na Halloween

Składniki:
* 1 litr domowego rosołu lub warzywnego wywaru 
* 850g dyni Muscat (waga już po obraniu)
* 500g ziemniaków (waga również po obraniu)
* 1 duża cebula
* 3 duże ząbki czosnku
* 2 listki laurowe
* 2 ziela angielskie
* 4 świeże liście szałwii
* 3 łyżki sosu Sambal Oelek
* 100g chudego, wędzonego boczku
* 4 łyżki oliwy
* sól do smaku

Pokrój w kostkę dynię, ziemniaki i cebulę. Do większego garnka wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone warzywa, listki laurowe, oraz ziele angielskie. Smaż mieszając ok 5 minut, następnie dodaj posiekany czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Zalej warzywa rosołem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Na koniec dodaj posiekane liście szałwii. Całość dokładnie zmiksuj.
W tym czasie pokrojony w cienkie plasterki boczek zrumień na rozgrzanej patelni. Każdą porcję zupy udekoruj porcją boczku. Podawaj z serowymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz