piątek, 24 października 2014
Chili con carne
Chili con carne, to idealna potrawa na chłodne, jesienne popołudnia, kiedy wracasz do domu i masz ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Później należy opatulić się cieplutkim kocem i zatopić w przestronnym fotelu razem z książką. Danie jest przy tym bardzo podzielne, z podanych składników spokojnie najedzą się cztery męskie głodomory i trochę więcej tych w wersji kobiecej (chociaż, tak z drugiej strony, to różnie z tym bywa). Najlepiej smakuje w towarzystwie domowo wypiekanej pity. No i oczywiście nie należy zapominać o umiarkowanym dozowaniu papryczki chili, dostosowanym do poziomu oswojenia naszego podniebienia z ostrym smakiem. Chodzi o to, że ma być bardzo ostro, ale zjadliwie, tak by poczuć smak całek potrawy. To jak z wasabi, najpierw przeszkadza, a później euforyczne zauroczenie;)
Chili con carne
Składniki:
* 500g mielonego mięsa wołowego
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka
* 2 kolby kukurydzy
* 2 puszki fasoli czerwonej
* 850g dojrzałych mięsistych pomidorów
* 2 - 4 małe papryczki chili (lub więcej, jeżeli lubisz naprawdę ostry smak)
* 1 łyżka zmielonego kuminu
* 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
* świeża kolendra do posypania
* 3 łyżki oliwy do smażenia
* sól
Do dużego garnka (najlepiej żeliwnego) wlej oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzuć mięso, a po chwili pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i kumin. Smaż przez 10 minut, a następnie dodaj posiekane papryczki chili. Dorzuć pokrojoną w kostkę słodką paprykę. Wymieszaj. Całość podlej 100ml przegotowanej wody, przykryj i duś przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj pomidory: natnij skórkę, a następnie sparz gorącą wodą, zostawiając je na minutę. Gdy skórki zaczną odchodzić, obierz pomidory i pokrój w kostkę. Gdy mięso zmięknie, posól całość, dodaj pomidory, gotuj kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Ziarna kukurydzy zetnij z kolby, a następnie wrzuć do potrawy razem z fasolą przepłukaną wcześniej zimną wodą. Dodaj słodką wędzoną paprykę, dopraw solą i ewentualnie cukrem do smaku.Całość gotuj jeszcze przez 15 minut. Potrawę posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z pitami lub tortillami. I to by było na tyle;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz