niedziela, 27 lipca 2014
Grillowana pierś z kurczaka faszerowana bazyliowym pesto
Tegoroczne lato, jak rzadko kiedy jest niebywale letnie, a tym samym spełnia nasze całoroczne oczekiwania, które żywimy do tej szczególnej pory roku. A więc moi drodzy korzystajmy, póki czas, bo już prawie półmetek za nami;) Zachęcam uporczywie, wręcz namolnie, robiąc grilla nad jeziorem lub też w innym urokliwym miejscu, nie psujcie tej magicznej chwili gotowymi kiełbaskami lub karkówkami leżącymi w sklepowej marynacie od czasu stanowczo zbyt długiego. Zróbcie coś sami, a szybko się przekonacie, że można się fajnie bawić gotując! A oto moja propozycja:
Składniki na 2 osoby:
Pierś z kurczaka w bazyliowym pesto:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* na pesto: 250g bazylii, 50g parmezanu, 50g orzechów piniowych, szklanka oliwy z oliwek extra virgin, 1 ząbek czosnku
* olej z pestek winogron
* sól pieprz
* folia aluminiowa
Grillowane warzywa:
* 300g pieczarek
* 1-2 czerwone papryki, pokrojone w paski
* 1 młoda cukinia pokrojona na 1cm plastry
* 500g małych ziemniaczków
* olej z pestek winogron
* posiekane świeże zioła 1 garść: oregano, majeranek, tymianek,cząber
* sól, pieprz
Sos jogurtowy do polania:
* 2 ząbki czosnku
* 100 ml jogurtu greckiego
* sól, pieprz
Zaczynamy od pesto, z podanej tu ilości zostanie Wam jeszcze trochę do makaronu;)
Lekko upraż orzechy na suchej patelni, zetrzyj ser na drobnej tarce. Liście bazylii pooddzielaj od łodyg, czosnek obierz. Gdy orzechy przestygną, wszystko wrzuć do małego malaksera stopniowo dolewając oliwę. Na koniec dopraw solą. Odstaw na chwilę do lodówki.
Pierś z kurczaka podziel na 2 porcje, każdą rozetnij na mały prostokąt i delikatnie
(tylko trochę) rozbij tłuczkiem. Dopraw trochę solą i pieprzem. Nakładaj na całą powierzchnię cienką warstwę pesto i zawijaj jak roladę, umieszczając zakończenie pod spodem. Z wierzchu posmaruj lekko olejem z pestek winogron. Zawiń luźno w folię aluminiową. Ja piekłam swoje roladki ok 40 minut na grillu, dopiero pod koniec delikatnie można wyjąć z folii i przyrumienić.
Sos: jogurt pomieszaj z posiekanym drobno czosnkiem, solą i pieprzem.
Warzywa oczyść,podziel na kawałki, od pieczarek poodrywaj korzonki. Natrzyj olejem z pestek winogron, posyp solą, pieprzem i mieszanką ziół. Przełóż do oddzielnych pojemników. Warzywa potrzebują ok. 25- 30 minut na grillu
Ziemniaczki dokładnie wyszoruj, osusz i pozawijaj każdego oddzielnie w folię aluminiową. Wrzucam je do węgla na ok 25- 30 minut.
Udanego odpoczynku ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz