czwartek, 3 lipca 2014

Pory w winegrecie, z jajkami w koszulkach i szynką z Bajonny Rachel Khoo



Pomysł Rachel Khoo, aby w klasycznej francuskiej przystawce zastąpić gotowane pory -  grilowanymi, jest naprawdę kapitalny. Połączenie wszystkich składników sprawia, że danie dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie, grilowane młode pory delikatnie muśnięte winegretem  ze słoną długodojrzewającą szynką suszoną na słońcu, w towarzystwie jaj w koszulkach.. To naprawdę fajna propozycja na bardziej wyrafinowane śniadanie. Przepis pochodzi z jej książki Mała paryska kuchnia. 




Pory w winegrecie z jajkami w koszulkach i szynką z Bajonny

Składniki: zmniejszone o połowę (dla 2 osób)
* 4 młode pory
* 1,5 łyżki oliwy
* 1 jajko na osobę ( ja przygotowałam po 2 i nie było ani ciut ciut za wiele)
* 4 plastry szynki z Bajonny pokrojone w paski ( użyłam szynki parmeńskiej, również długodojrzewającej)
* kilka kropel octu

Winegret:
* 3 łyżki oleju słonecznikowego
* 1,5 łyżki białego octu winnego
* 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
* szczypta cukru, sól

Najpierw przygotuj pory, odcinając twarde części i zewnętrzne liście. Przetnij wzdłuż na pół, i włóż do zimnej wody na kilkanaście minut, dokładnie wypłukując je z piasku. Następnie nasmaruj oliwą i griluj z obu stron po kilka minut do czasu, aż pojawią się brązowe paski.

Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą ewentualnie doprawiając do smaku.

Jeżeli chodzi o jajka w koszulkach, to musisz po pierwsze mieć naprawdę świeże jajka z ekologicznej hodowli. Delikatnie wbij je pojedynczo do kokilek. Wodę w dużym garnku zagotuj, dodaj kilka kropel octu, wlewaj delikatnie jajka z kokilek do wrzątku, równocześnie formując pożądany kształt łyżką cedzakową. Gotuj po kilka minut. żółtko powinno być płynne w środku. Nie gotuj jednocześnie więcej niż 2 jajek. Następnie wyjmij już gotowe delikatnie łyżką na talerz.

Kolejność jest taka:
Gorące grilowane pory delikatnie skrapiasz sosem, na wierzch układasz jajka oraz szynkę.
Gorąco polecam!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz